Sijede vlasi, kako nastaju i kako ih spriječiti?

Razvoj suvremene tehnologije omogućio je značajno usporavanje i prevenciju od sijeđenja te djelomičan povratak vlasi u prirodnu boju, a koje su već počele gubiti pigment i sjediti.

03.02.2021

Sijede vlasi, kako nastaju i kako ih spriječiti?

Razvoj suvremene tehnologije omogućio je značajno usporavanje i prevenciju od sijeđenja te djelomičan povratak vlasi u prirodnu boju, a koje su već počele gubiti pigment i sjediti.

03.02.2021

Sijeđenje, iako mnogima nemila, ali sasvim prirodna pojava, dio je neizbježnog kronološkog starenja organizma, neovisno o spolu. Već prvi znakovi sijedih mnogima mogu uzrokovati manjak samopouzdanja i osjećaja prihvaćenosti u društvu.

MOŽE LI SE POTPUNO ZAUSTAVITI SIJEĐENJE?

Pošto je to ipak prirodan proces koji ponajprije ovisi o genetskim čimbenicima, nažalost, ni na koji način ga ne možemo u potpunosti zaustaviti, ali pravilnom njegom kose i pravilnim odabirom stila života, možemo barem djelomično zaustaviti vrijeme i odgoditi pojavu sijedih vlasi.

Pri prvoj pojavi sijedih, najčešći izbor velikog broja muškaraca i žena zasigurno je bojenje kose. Iako je bojenje vrlo učinkovit način prikrivanja sijedih, nikako ne predstavlja trajno rješenje i ne djeluje na prevenciju. Osim toga, boje za kosu često sadrže sastojke koji mogu trajno oštetiti kosu, uzrokovati iritaciju vlasišta, a nerijetko i alergijske reakcije. Iz tog razloga, kao daleko bolji izbor, kako za Vašu kosu, tako i za Vas, nameće se prevencija sijedih vlasi. No, je li to zapravo moguće? Naravno! Pitate se kako? Otkrijte u nastavku.

KAKO NASTAJU SIJEDE VLASI?

Za bolje razumijevanje same prevencije, potrebno je objasniti i sam nastanak sijedih vlasi.

Sijede vlasi nastaju kao posljedica smanjenja količine pigmenta melanina u bulbusu vlasi, koji je baza folikula gdje se melanociti dijele i stvaraju taj pigment. Jedan od glavnih razloga za to je smanjenje aktivnosti α-melanocit-stimulirajućeg hormona (α-MSH). Osim toga, prilikom starenja dolazi i do povećane aktivnosti dermalnih papilarnih stanica u folikulu vlasi, koje zbog toga počnu pojačano stvarati vodikov peroksid, što samo još dodatno izbjeljuje postojeći pigment u kosi. No, što to zapravo znači za Vas i Vašu kosu i može li se na to ikako utjecati?

MODERNA DOSTIGNUĆA U PREVENCIJI SIJEDE KOSE

Napredak moderne znanosti neprestano nam donosi rješenja za mnoge probleme koji su se desetljećima činili nerješivima i nepromjenjivima, a među njima je i sijeđenje, odnosno prevencija sijedih.

Jedno od tih znanstvenih otkrića je i Greyverse, patentirani sastojak tvrtke Lucas Meyer Cosmetics, čija je glavna sastavnica duuugačkog imena biomimetički peptid palmitoil-tetrapeptid-20 (PTP20). Dosadašnje studije pokazale su da PTP20 stimulira aktivnost spomenutog α-MSH-a u folikulu i smanjuje proizvodnju vodikovog peroksida u dermalnim papilarnim stanicama, a uz to potiče i ugrađivanje melanina iz melanocita u vanjski sloj vlasi. Takvim višestrukim mehanizmom djelovanja se vrlo učinkovito djeluje i na samu prevenciju sijeđenja.

Osim Greyversea, tu je i Darkenyl, patentirani proizvod tvrtke Givaudan, koji u svom sastavu sadrži kombinaciju taksifolin glukozida i N-acetil tirozina (prekursor melanina), koji sinergistički djeluju na stimulaciju matičnih stanica folikula vlasi i potiču ih da proizvode više melanina, a uz to i štite vlasi od oksidacije, koja je glavni krivac za izbjeljivanje.

SUVREMENA TEHNOLOGIJA U MNLY PROIZVODIMA KOJI POMAŽU U BORBI PROTIV SIJEDE KOSE

Upravo Greyverse i Darkenyl predstavljaju moćnu i nenadmašnu kombinaciju sastojaka kojima su oplemenjeni proizvodi:

Dodatno pojačanje pružaju MNLY Anti-grey šampon i MNLY Anti-grey gel, koji sadrže poseban nanopigment za prekrivanje sijedih i mladenački izgled kose. Koju god kombinaciju odabrali, MNLY Anti-grey linija će definitivno biti Vaš savršeni saveznik u borbi protiv sijedih.

Isprobajte i uvjerite se u učinkovitost MNLY Anti-grey proizvoda već danas, a Vaša bujna i snažna kosa bez sijedih sigurno neće ostaviti ni Vas niti Vašu okolinu ravnodušnima. 

Ostvarite popust od 20 % na cjelokupni MNLY asortiman, uključujući i proizvode koji su već sniženi, korištenjem promotivnog koda: MNLY20.

SVE PROIZVODE MOŽETE NARUČITI ONLINE PUTEM NAŠEG WEB SHOPA ILI KUPITI U LJEKARNAMA (KLIKNITE ZA VIŠE INFORMACIJA O TRENUTNO DOSTUPNIM PRODAJNIM MJESTIMA)