Ne propustite akcijske cijene jos samo danas, a uz kod MNLY10 ostvari dodatnih 10% popusta na cjelokupni asortiman uključujući i na asortiman na sniženju.

Provjereni savjeti za ubrzan rast brade?

Gusta brada postala je trend u kojem mnogi muškarci ne mogu sudjelovati. Ipak moguće je izvući maksimalni potencijal iz svoje brade s prikladnom rutinom i inovativnim aktivnim sastojcima koji mogu pobuditi rast uspavane brade.

15.04.2021

Provjereni savjeti za ubrzan rast brade?

Gusta brada postala je trend u kojem mnogi muškarci ne mogu sudjelovati. Ipak moguće je izvući maksimalni potencijal iz svoje brade s prikladnom rutinom i inovativnim aktivnim sastojcima koji mogu pobuditi rast uspavane brade.

15.04.2021

CIKLUS RASTA BRADE

Rast brade potaknut muškim spolnim hormonima započne u pubertetu. Rast brade odvija se u ciklusu od četiri faze: 

1. faza - Anagena faza ili faza rasta, u kojoj se trenutno nalazi većina folikula brade. U ovoj fazi, stanice se aktivno dijele pa dlaka neprestano raste i izlazi iz folikula.

2. faza - U najkraćoj, katagenoj ili prijelaznoj fazi, koja traje otprilike samo 10 dana, dolazi do smanjivanja folikula dlake i usporavanja rasta. Korijen dlake se odvaja od dna folikula, ali ostaje u folikulu sve dok dlaka ne postigne svoju finalnu dužinu. 

3. faza - Telogena faza ili faza mirovanja traje oko 3 mjeseca. U ovoj fazi dlaka više ne raste, ali ni ne ispada, odnosno ostaje pričvršćena sve dok nova dlaka ne počne rasti.

4. faza Tijekom posljednje, egzogene faze, tzv. faze ispadanja, koja traje otprilike 2-5 mjeseci, nove dlake počinju rasti unutar folikula, a samim time one postojeće počinju ispadati.

Gustoća i raspored folikula su genetski uvjetovani i nije moguće proizvodima utjecati na oblik brade i raspored dlaka. Ono na što možemo utjecati su zdravlje kože brade, jačanje dlake i korijena brade s čime se djeluje se na povećanje brzine rasta brade te na povećanje debljine i volumena brade što čini bradu bujnijom i gušćom.

ZAŠTO BRADA NE RASTE?

Genetski utjecaji

Genetika je najveći čimbenik rasta, izgleda i kvalitete brade. Ona uvjetuje gustoću i broj folikula, njihov raspored kao i kvalitetu dlake te brzinu rasta brade. 

Dob i hormoni

Brada kod većine muškaraca krene rasti u pubertetskoj dobi u prosjeku od 13 do 16 godina pod utjecajem muških spolnih hormona. Brada vrlo često krene s rastom najprije u području iznad gornje usne, a potom se razvija na ostalim dijelovima donje čeljusti i obraza. Ipak kod nekih se taj proces pokrene kasnije.

NJEGOVANJE KOŽE BRADE

Mikroupale i iritacije u koži mogu uzrokovati probleme u korijenu dlake što smanjuje potencijal rasta jakih dlaka brade. Mikroupale se često pojavljuju kao posljedica brijanja. Upala kože oko folikula može utjecati na slabljenje korijena što rezultira rastom tankih i krhkih dlaka brade.

Za sprječavanje i ublažavanje upalnih stanja kože važni su antioksidansi koji djeluju protiv staničnog stresa, neutralizirajući učinak slobodnih radikala, potom ovlaživači (humektansi) te sastojci koji čine kožu mekšom (emolijensi i okluzivi) kako bi se u kožu unijela i zadržala optimalna razina vlage.

Kad je koža zdrava smisleno je djelovati na korijen dlake s aktivnim sastojcima koji potiču rast zdrave i čvrste dlake brade.

UČINI BRADU JAČOM I ZDRAVIJOM

Istraživački timovi su u stalnoj potrazi za inovativnim sastojcima kako bi zadovoljili potrebe tržišta koje želi izrazito aktivne sastojke, ali prirodnog podrijetla. Jedan od takvih inovativnih sastojaka je adenozin. On se prirodno nalazi u našem tijelu i sudjeluje u mnogim metaboličkim procesima. Istraživanja (1,2,3) su pokazala kako njegova topikalna primjena utječe na rast deblje i čvršće dlake, jer potiče rast keratinocita koji sintetiziraju keratin – protein važan za strukturu dlake.

Druga bitna inovacija jest biotinoil tripeptid-1 (4). Ovaj peptid je vrlo važan za zdravlje dlake brade. Djeluje tako što učvršćuje dlaku za korijen i tako odgađa njezino uranjeno ispadanje ili drugim riječima produljuje anagenu fazu odnosno fazu rasta.

Mikrocirkulacija je važna za zdravlje dlake brade. Ukoliko bitni nutrijenti ne dolaze do nje, rast će dlaka koja je vrlo krhka i prebrzo pređe u fazu opadanja. 

Antioksidansi su iznimno bitni za sprječavanje mikroupala u koži. Grubo brijanje je vrlo često uzrok upala oko kože korijena dlake koje su popraćene crvenilom, svrbežom i uraslim dlakama brade. Kako bi spriječili iritacije potrebno je redovito njegovati kožu brade, a antioksidansi pomažu ublažiti crvenilo i daju potporu koži da se brže oporavi od upalnih procesa.

POVEĆAJ POTENCIJAL SVOJE BRADE

MNLY istraživački tim kreirao je kolekciju za kompletnu njegu brade. Proizvodi se međusobno nadopunjuju i pružaju kompletnu njegu brade svakog muškarca. Bile su potrebne tri godine razvoja i testiranja kako bi dobili proizvode s kojima smo u potpunosti zadovoljni. 

Često zaboravimo koliko je bitno bradu održavati čistom, stoga je tu MNLY Beard growth shampoo (MNLY Šampon za rast brade) koji odlično djeluje s MNLY Beard growth moisturiser & aftershave (MNLY Hidratantna krema i aftershave za rast i jačanje brade) koja ujedno ima funkciju umirujućeg aftershavea.

MNLY Beard growth shampoo (MNLY Šampon za rast brade) koji sadrži DHT blokatore, biljne ekstrakte i antioksidanse kako bi već u koraku čišćenja ciljali na sve aspekte rasta zdrave i snažne brade i pripremili bradu na aktivne sastojke koje sadrži hidratantna krema i aftershave.

MNLY Beard growth moisturiser & aftershave (MNLY Hidratantna krema i aftershave za rast i jačanje brade) koristi adenozin, biotin (vitamin H) i peptide (biotinoil tripeptid-1) čije su funkcija balansiranje faze rasta i faze opadanja dlake, s ciljem produljenja faze rasta. Antioksidansi pomažu koži da se bori s uzročnicima staničnog stresa neutralizirajući slobodne radikale. Za njegu i vlažnost kože brinu se shea maslac, glicerin, pantenol i alantoin koji zajedno s antioksidansima sprječavaju mikroupale i iritacije nakon brijanja. Kako bi svi navedeni sastojci imali bolje djelovanje i dublje doprijeli do korijena dodani su kofein i ginko ekstrakt koji potiču mikrocirkulaciju oko folikule. Dlaka brade postaje deblja zbog čega se dobiva privid gušće brade, a produljivanjem faze rasta omogućujemo rast više dlaka iz iste folikule rezultirajući većim volumenom brade.

 

Reference

1. Watanabe, Y., et al. "Topical adenosine increases thick hair ratio in Japanese men with androgenetic alopecia." International journal of cosmetic science 37.6 (2015): 579-587.

2. Iwabuchi, Tokuro, et al. "Topical adenosine increases the proportion of thick hair in Caucasian men with androgenetic alopecia." The Journal of Dermatology 43.5 (2016): 567-570.

3. Oura, Hajimu, et al. "Adenosine increases anagen hair growth and thick hairs in Japanese women with female pattern hair loss: a pilot, double‐blind, randomized, placebo‐controlled trial." The Journal of dermatology 35.12 (2008): 763-767.

4. Ledwoń, Patrycja, et al. "Peptides as Active Ingredients: a Challenge for Cosmeceutical Industry." Chemistry & Biodiversity 18.2 (2021): e2000833.