Ne propustite akcijske cijene jos samo danas, a uz kod MNLY10 ostvari dodatnih 10% popusta na cjelokupni asortiman uključujući i na asortiman na sniženju.

Kratka i slatka povijest - brkova!

Omiljeni „modni dodatak“ na muškom licu ni danas nije izgubio na popularnosti

31.05.2020

Kratka i slatka povijest - brkova!

Omiljeni „modni dodatak“ na muškom licu ni danas nije izgubio na popularnosti

31.05.2020

Čine li vas brkovi više muškarcem? Uz Hollywoodske ikone koji su obilježili povijest svojim ulogama macho muškaraca brkovi su dobili na popularnosti naprosto jer djeluju vrlo MNLY.

No kako je uopće došlo do prvoga brka? Koji muškarac se brijao i odlučio stati točno iznad svoje usnice? Povijest brka nije sasvim jasna, ali je itekako vrlo zanimljiva!

Brkovi: otkud dolaze?

via GIPHY

Etimologija riječi je poznata; kreće s grčkom riječi „mastax“, a prelazi kod Škota gdje postaje „mystax“ – obje su označavale čeljust, usne ili usta. No onda u srednjovjekovnoj grčkoj riječ prelazi u „moustakion“, koju Talijani oblikuju u „mostaccio“, a Francuzi uobličavaju u uvelike prihvaćenu „moustache“ oko 1580. godine, kada napokon dobiva i egzaktno objašnjenje – dlake koje rastu na gornjoj usnici muškarca.

Međutim, otkud povijesno dolaze nije jasno. Jedna od prvih pojava brkova zabilježena je kod nekih faraona u starom Egiptu, a uvelike su se nosili i tijekom ranog srednjega vijeka.

U 18. stoljeću brkovi su postali svojevrstan pečat vojnika, no intenzivno se vežu uz pobune Indijaca tijekom 19. stoljeća. Naime, dok su bili pod britanskom vlasti, Indijci su „uzgajali“ izrazito duge brkove kako bi nametnuli svoju muževnost. Britanci, koji su bili perfektno glatko obrijani, imali su sve više problema s Indijcima koji ih radi izostanka dlaka nisu smatrali pravim muškarcima. Kako bi poradili na dominaciji, navodno su i Britanci poradili na svojim brčićima i taj stil popularizirali povratkom kući.

Hollywoodski brčić

via GIPHY

Od 1920—ih kreće „boom“ brkova, s predvodnicima poput kriminalističkog lika Poirota iz romana Agathe Christie i šarmantnog američkog glumca Clarka Gablea. Doduše, jedan dio povijesti ostat će zauvijek zabilježen prema slavnim Hitlerovim brčićima...

Ipak, tek kroz 60-e i 70-e brkovi postaju planetarno popularni zahvaljujući macho frajerima, američkim glumcima Burtom Reynoldsom i Tomom Selleckom. Njihov brk je doista bio čisti seksepil!

Danas su mjesto brkova preuzele brade koje njihovi ljubitelji detaljno njeguju tehnološki naprednim proizvodima, poput MNLY BEARD GROWTH MOISTURISER & AFTERSHAVE, no jednom godišnje u vrijeme studenog slavimo Movember – godišnji događaj koji uključuje rast brkova tijekom studenog kako bi se podigla svijest o zdravstvenim problemima muškaraca, kao što su rak prostate, rak testisa i samoubojstvo muškaraca.

I? Jesu li brkovi odličje muževnosti?

via GIPHY

Moramo vas razočarati – ali ne! Iako mogu izgledati opako dobro, nema korelacije između spolne zrelosti i plodnosti muškarca te dobroga brka.