Ne propustite akcijske cijene jos samo danas, a uz kod MNLY10 ostvari dodatnih 10% popusta na cjelokupni asortiman uključujući i na asortiman na sniženju.

Kako spriječiti opadanje kose kod muškaraca?

Opadanje kose najčešći je znak starenja, ali može biti i povezan s autoimunom bolešću koja dovodi do psiholoških nesigurnosti i nezadovoljstva estetske prirode.

05.05.2020

Kako spriječiti opadanje kose kod muškaraca?

Opadanje kose najčešći je znak starenja, ali može biti i povezan s autoimunom bolešću koja dovodi do psiholoških nesigurnosti i nezadovoljstva estetske prirode.

05.05.2020

Opadanje kose ili alopecija, odnosno gubitak dlaka s glave i drugih dijelova tijela čest je problem kod muškaraca. Kod pogođenih muškaraca nastaje bitemporalna recesija dlake i ćelavost. Prema statistikama, 50% muškaraca srednje dobi pogođeno je nekim stupnjem ćelavosti, dok u starijoj dobi, ćelavost pogađa i do 80% muške populacije. 

via GIPHY

Smatra se kako je opadanje kose kod muškaraca uzrokovano brojnim faktorima, a najčešće su u pitanju genetske predispozicije, starenje i hormoni. Međutim, na većinu njih možete preventivno utjecati! U nastavku ćemo detaljno opisati koji su glavni uzroci opadanja kose, koje su posljedice, te kako na njih preventivno djelovati. 

Glavni uzroci opadanja kose kod muškaraca

Proučavanje uzroka opadanja kose usredotočeno je na dva procesa: 

1. Fiziološki procesi izvan kože: estetski problemi kose i njega kose

2. Biološki procesi unutar kože u folikuli dlake: mikroskopske, biokemijske (hormonalne, enzimske) i molekularne promjene

Fiziološki proces opadanja kose

Opadanje kose je potpuno normalan fiziološki proces ako je riječ o gubitku od 70 do 100 vlasi dnevno. Naime, u normalnom procesu kosa raste, miruje i opada, a na njezinu mjestu izraste nova. U nekim uvjetima kosa više opada, primjerice pri pranju kose. Međutim, onda kada to opadanje prelazi granice normalnog, odnosno kada ispada više od 100 vlasi, kosa se ne stigne obnoviti, pa to postane vrlo vidljivo. Kod nekih muškaraca se s vremenom kosa potpuno prestane obnavljati pa to dovodi do ćelavosti. 

Biološki proces opadanja kose

Tijelo posjeduje endogene obrambene mehanizme, poput antioksidativnih enzima (superoksid dismutaza, katalaza, glutation peroksidaza) i neenzimske antioksidacijske molekule (vitamin E, vitamin C, glutation, ubikinon), štiteći ih od slobodnih radikala smanjujući ih i neutralizirajući. S godinama se povećava proizvodnja slobodnih radikala, dok se smanjuju endogeni obrambeni mehanizmi. Ova neravnoteža dovodi do progresivnog oštećenja staničnih struktura, vjerojatno rezultirajući fenotipom starenja. Starenje kose očituje se smanjenjem funkcije melanocita ili sijeđenjem i smanjenjem proizvodnje kose ili alopecijom. 

Je li alopecija bolest? 

Alopecia ima više oblika i često se smatra autoimunom bolešću, pogotovo onda kada uzrokuje reverzibilni gubitak kose ili dlaka na ograničenom području. Takva ograničena područja mogu se javiti bilo gdje na tijelu, ali najčešće zahvaćena područja su vlasište i brada. Ekstremni oblici alopecije su alopecia totalis i alopecia universalis. Alopecia totalis uzrokuje potpuni gubitak kose s glave, dok alopecia universalis uzrokuje gubitak svih tjelesnih dlaka.

Androgenetska alopecija (AGA) je najčešći oblik i prvenstveno je posljedica nasljednih, androgenih i starosnih procesa koji rezultiraju progresivnim padom vidljive gustoće kose na vlasištu kod muškaraca. Androgenetska alopecija pogađa najmanje 50% muškaraca u dobi do 50 godina, te oko 80% muškaraca u kasnijoj životnoj dobi. Kod žena je postotak nešto manji, pa je tako pogođeno 16% žena mlađih od 50 godina, te oko 30% žena starijih od 50 godina.

Starost i opadanje kose 

Iako se alopecija može manifestirati već u dobi od 16 godina (prije 16 godina, ona se po definiciji naziva preuranjena alopecija), ćelavost se tradicionalno smatra atributom starenja u svim vremenima i u svim kulturama. 

Starenje je složen proces koji uključuje različite genetske, hormonalne i ekološke mehanizme. Kao i ostatak kože, vlasište i kosa podložni su unutarnjem ili kronološkom starenju, te vanjskom starenju zbog okolišnih čimbenika.

1. Unutarnji (intrinzični) čimbenici povezani su s pojedinačnim genetskim i epigenetskim mehanizmima s interindividualnom varijacijom. Primjer su genetske predispozicije iz obitelji i androgenetska alopecija (AGA).

2. Vanjski čimbenici uključuju ultraljubičasto zračenje (UVR), pušenje i prehranu.

Vanjski i unutarnji faktori međusobno su povezani te utječu jedni na druge. Međutim, nedavna istraživanja su posebno fokusirana na oksidativni stres - intrinzični čimbenik koji igra glavnu ulogu u procesu starenja kose. Eksperimentalni dokazi podupiru hipotezu da su reaktivne vrste kisika ili slobodni radikali, visoko reaktivne molekule koje mogu izravno oštetiti stanične strukturne membrane, lipide, proteine i DNK. 

via GIPHY

Pušenje i opadanje kose 

Osim što je pušenje jedno od glavnih uzroka smrti u općoj populaciji, ono je povezano i sa štetnim učincima na kožu i kosu. Mehanizmi zbog kojih pušenje uzrokuje gubitak kose su višestruki, a prvenstveno su povezani s lošim učincima duhanskog dima na mikrovaskulaturu dlake, uzrokovanje neravnoteže i oštećenja koje dovode do promjene u DNK folikule dlake. 

Kako spriječiti i zaustaviti gubitak kose? 

Gubitak kose kod muškaraca lakše je spriječiti, nego liječiti. Najbolje je početi od zdrave prehrane i brige o svome tijelu. Evo nekoliko savjeta koje možete primijeniti u svom svakodnevnom životu.

1. Povećani unos minerala. Magnezij, cink i kalcij neophodni su za zdravlje, čvrstoću i razvoj kose i kostiju.  

2. Uzimajte vitamine. Za naše zdravlje vitamini su neophodni, no, kada je riječ o kosi vodite računa o antioksidansima te vitaminima A, C i E.

3. Masaža tjemena. Najugodniji način za prevenciju gubitka kose je masaža vlasišta. Tijekom pranja kose ili nanašanja tonika protiv ispadanja kose, vršcima prstiju i kružnim pokretima masirajte tjeme. Tako se potiče cirkulacija, povećava se opskrba krvi u korijenu kose te se osnažuje sam korijen.

4. Izbjegavajte kupanje u vrućoj vodi. Ne perite kosu vrućom vodom jer tako korijen kose slabi.

5. Vodite računa o vašoj probavi. Zdrava probava i rad jetre usko su povezani sa zdravljem kose.

6. Zdrava prehranu.Omega-3 masne kiseline, vitamini B6, B12, folna kiselina i odgovarajući proteini odgovorni su za zdravu kosu. Omega-3 masne kiseline možete naći u masnijim ribama kao što su tuna i srdele te u orašastim plodovima. Najbolji izvori vitamina B6 su banane, a folnu kiselinu možete pronaći u svježem voću i povrću. Naravno, proteine i vitamin B12 možete pronaći u mesnim i mliječnim proizvodima te u jajima.